Muszle makaronowe zapiekane z serem

40 minut
4 osoby
710 kcal/os
5,70 zł/os.

Składniki

  • 250 g makaronu conchiglioni
  • 150 g sera Złoty Mazur
  • 200 ml śmietany 18% Natur Zott
  • 25 g Osełki Śniadaniowej
  • 4 jajka Farmio
  • 1 opak. szpinaku mrożonego Hortex
  • 2 białe cebule
  • 1 czosnek
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 50 g żurawiny
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • gałka muszkatołowa
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Na patelni na małym ogniu rozmroź szpinak. Odcedź go. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szpinak i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj żurawinę i orzechy.

2. Nafaszeruj makaron szpinakiem. Do pozostałego szpinaku dodaj śmietanę i roztrzepane jajka. Ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

3. Zalej przygotowanym sosem i posyp świeżo startym serem.

4. Piecz w temperaturze 180 oC przez około 40 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Smacznego!