Domowa baklawa

35
8

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo lub francuskiego
  • 1 kostka masła
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 opakowanie masy makowej
  • 200 g orzechów włoskich
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Orzechy zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Masło rozpuścić. Blaszkę posmarować masłem i nałożyć płat ciasta. Położyć kolejny płat i znowu przesmarować masłem. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Rozsypać równomiernie orzechy i nałożyć masę makową. W ten sam sposób układać kolejne warstwy ciasta. Pokroić baklawę na małe kawałki. Polać pozostałym masłem. Piec w 170 stopniach kilkanaście minut. Wodę zagotować z cukrem, po czym dodać sok z cytryny. Po upieczeniu polać baklawę uzyskanym syropem.