Roladki schabowe z orzechami i granatem, otoczone sezamem

Składniki

  • 5 plastrów schabu po około 1,5 cm,
  • 15 dag orzechów włoskich,
  • łyżka chrzanu startego,
  • łyżka miękkiego masła,
  • żółtko,
  • 1 całe jajko,
  • sól,pieprz,
  • olej,
  • sezam,
  • kawałek granatu,
  • odrobina natki pietruszki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy cienko. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Żółtko mieszamy z masłem, chrzanem i drobno posiekanymi orzechami. Kawałki mięsa smarujemy farszem i ciasno zwijamy. Panierujemy w rozkłóconym jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i sezamie. Smażymy na głębokim tłuszczu z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem 15 min., aby doszły w środku. Po upływie tego czasu wykładamy na talerz, posypujemy granatem i posiekaną natką pietruszki.\n\n Pokrojone w plastry nadają się jako dodatek do pieczywa.