Grillowana karkówka z musztardą i tzatzikami

10 min + smażenie 20 min
4 os.
480 kcal/os.
5,40 zł/os.

Składniki

  • 400 g karkówka
  • 1 kg ziemniaki
  • 0.5 szklanki sos czosnkowy
  • 1 łyżka przyprawa do grilla
  • 1 opak. przyprawa do sosu tzatziki
  • 1 opak. musztarda
  • 6 szt. goździk
  • 1 pęczek świeża mięta
  • 2 szt. ogórek zielony
  • 2 łyżki oliwa
  • 1 łyżka pieprz
  • 1 szczypta sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W misce wymieszaj musztardę, oliwę, przyprawę do grilla, goździki i pieprz.

2. Pokrojone mięso włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.

3. Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj na tarce. Posiekaj miętę. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem czosnkowym oraz przyprawą.

4. Umyte, nieobrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż na ruszcie i grilluj razem z zamarynowanym wcześniej mięsem do momentu, gdy uzyskają odpowiednią miękkość. Na talerz połóż plaster karkówki, obok mięsa podaj upieczone ziemniaki, serwuj razem z tzatzikami. Smacznego!