Żurawinowa rolada z polędwiczki

Składniki

  • 2 łyżki bułka tarta
  • 25 dag mięso mielone z łopatki wieprzowej na farsz
  • 1 szt jajko
  • 2 szt. posiekana natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szczypty majeranek
  • 2 szczypty do smaku sól, pieprz
  • 2 łyżki olej do smażenia
  • 1 szt mała cebula
  • 1 szt duża polędwiczka wieprzowa ( 500g)
  • 5 dag suszona żurawina
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Polędwicę umyć, osuszyć. Rozciąć na jak największy prostokątny płat, lekko rozbić. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Farsz: mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i żurawiną. Dodać posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farsz rozsmarować na polędwicy, zwinąć formując roladę i ciasno związać. Roladę krótko podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać tłuszczem w którym się smażyła. Piec pod przykryciem ok.50 minut w trakcie polewając sosem, który się wytworzył. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się ładnie zrumieniło. Podawać np.z ryżem i ulubionymi warzywami.