Wiejska nuta dla dzieci

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 przetarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 70 dag ziemniaków
  • mleko
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki zielone i czarne
  • cukinia
  • pietruszka zielona
  • marynowane grzybki
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odstawiamy do wystudzenia. W misce wymieszać mięso mielone ,jajko, szczyptę soli i pieprzu ,szczypiorek i czosnek. Podsmażyć na małym ogniu cebulę na maśle pokrojoną w kosteczkę aż się zrumieni( ok.3 min). Cebulę wymieszać z mięsem. Uklepać serduszka i smażyć z każdej strony na 2 łyżkach oleju po 4-5 min. Na talerzu układamy kotleciki, z cukinii i pomidorów robimy grzybki. Grzybki układamy na plasterkach z ogórków. Biedronki robimy z oliwek i pomidorków. Każdego pomidorka przecinamy na pół i przecinamy środek do 2/3 długości, lekko rozchylamy tworząc skrzydełka biedronki. Część oliwek kroimy na ćwiartki. Kilka przeznaczamy na wycięcie kropeczek.Na pomidorkach umieszczamy kropki i łączymy z oliwkami. Wykałaczkę moczymy w majonezie i za jej pomocą malujemy oczka biedronką. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. I mieszamy z mlekiem. Formujemy jeże. Część ziemniaków umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i robimy zdobienia. Na nich kładziemy marynowane grzybki ,oczka i mordkę robimy z oliwek, wąsy z makaronu spaghetti. Całość dekorujemy zieloną pietruszką.