Lody truskawkowe z chalwą

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 200 g truskawek
  • 1/2 łyżki ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Śmietanę przelać do rondelka, dodać pokruszoną chałwę i mieszając zagotować. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Truskawki lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem pudrem i przełożyć na sitko. Spływający sok zachować. Do zimnej śmietany z chałwą dodać jogurt, ekstrakt wanilii i sok z truskawek. Zmiksować do połączenia składników.Przelać masę do schłodzonej maszynki do lodów i dalej postępować według zaleceń producenta.Do gotowych lodów dodać zgniecione truskawki i wymieszać. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.Bez maszynki: Masę na lody wstawić do zamrażarki i kilka razy w czasie procesu mrożenia krótko zmiksować. Po ostatnim miksowaniu dodać truskawki, wymieszać i wstawić do zamrażarki.