Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Chutney z brzoskwiń i gruszek

Składniki

  • 0.5 kg gruszki
  • 2 szt. cebula
  • 1.5 szklanki brązowy cukier
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki pieprz czarny
  • 1 łyżka starty imbir
  • 200 g rodzynki
  • 1 kg brzoskwinie
  • 1 szklanka ocet jabłkowy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić.W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać na małym ogniu.Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki.Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego.