Tarta z gruszkami

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 małe gruszki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Gotową masę wylewamy na kruchy schłodzony spód. Gruszki obieramy i kroimy na pół, łyżką do melona wydrążamy pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki jednak nie docinamy do końca. Układamy dekoracyjnie na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30- 40 min. do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną tarte posypujemy cukrem pudrem.