Smażony maniok z indykiem i warzywami

Składniki

  • 500 g świeżego manioku,
  • 500 g filetu z indyka (najlepsza będzie polędwiczka),
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki oleju smakowego pomidor, czosnek, bazylia,
  • 1 duża cebula różowa,
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki płaskiej cukru,
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
  • suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku,
  • 200 g świeżych liści szpinaku,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 250 g mrożonego groszku zielonego,
  • świeży tymianek.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. \nMięso kroimy na niewielkie, plasterki, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Maniok obieramy i kroimy w słupki, większe frytki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem i cukrem. Dodajemy maniok i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszając.\n\nRada: można na chwilę przykryć patelnię pokrywą, żeby pod wpływem gorącej pary szybciej zmiękł maniok.\n\nDodajemy mięso i nadal smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i chili (na ostro). Kiedy maniok i mięso będzie miękkie dodajemy groszek, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy. Śmietanka powinna się zredukować. Na sam koniec dokładamy szpinak, tymianek i mieszamy. Podajemy z listkami tymianku i świeżo mieloną papryczką chili. Smacznego!