Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Calzone z kurczakiem

Składniki

  • - 900 g mąki pszennej
  • - 4 łyżeczki drożdży instant
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 500 ml ciepłego mleka
  • - 350g pieczarek
  • - 500g fileta z kurczaka
  • - puszka kukurydzy
  • - 1 czerwona papryka
  • - 2 cebule
  • - pomidory w puszce
  • - 350g sera żółtego
  • - pieprz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka
  • - 1 jajko
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. \nZ podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Fileta pokrojonego w kostkę mieszamy w misce z oliwą i przyprawą do kurczaka. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się lekko zarumieni, następnie wrzucamy kurczaka i smażymy przez kilka minut. Dodajemy pieczarki i pomidory, całość dusimy do miękkości. Na około 5 minut przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec do farszu wsypujemy kukurydzę i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Na placki nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zlepiamy jak pieroga. Gotowe calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 min.\nSmacznego!