Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kalafior w pomidorach

Składniki

  • 1 puszka krojone pomidory w soku pomidorowym
  • 3 łyżki przecier pomidorowy
  • 3 szt. cebule
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 szczypta pieprz cayenne do smaku
  • 5 dag starty żółty sera…najlepiej parmezan
  • 1 pęczek świeża bazylia
  • 2 szt. jajka
  • 3 szczypty mąka i bułka tarta do panierowania
  • 4 łyżki masło
  • 4 łyżki olej
  • 1 szczypta sól do smaku
  • 1 szt. kalafior
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Blanszować w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. Ostudzić i osączyć.Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przeszklić na oleju. Dodać przecier i pomidory z puszki wraz z sosem. Gotować sos przez 4-5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Różyczki kalafiorowe obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Smażyć na gorącym maśle lub margarynie z każdej strony na złotobrązowy kolor. Bazylię drobno posiekać,dodać do sosu i zagotować. Kalafior podawać z gorącym sosem z pomidorów.