Schab faszerowany szpinakiem

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ładny kawałek schabu nacinać wzdłuż ostrym nożem. Nacięcia zrobić głębokie, ale trzeba uważać, żeby mięsa całkiem nie przeciąć. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć wszystko po kolei na patelni do miękkości. Na końcu dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusić, aż cały płyn odparuje. Tak przygotowanym farszem napełniać nacięcia w schabie. Obwiązać całość sznurkiem bawełnianym i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10min i usunąć sznurek. Kroić na grube plastry ostrym nożem. Smacznego :)