Kurczak na kapuście kiszonej z grzybami

Składniki

  • przyprawa do kurczaka
  • 1200 g kiszona kapusta z marchewką
  • 600 g pieczarki
  • 2 łyżeczki masło
  • 4 kopiaste łyżki prażona cebula (lub smażona)
  • 1 łyżeczka mielony kminek
  • 1 łyżeczka mielony czarny pieprz
  • 3 szt. liście laurowe
  • 5 kulek ziele angielskie
  • 6 ćwiartek kurczak
  • 150 ml woda
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, z prażoną cebulą, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim. Kapustę z przyprawami wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Do blaszki z kapustą wlać wodę, na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, 180 °C na około 60 minut (grzanie górne i dolne). Smacznego!