Schabowy inaczej

Składniki

Mięso:
  • 400 g schabu
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Naleśniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanki mleka
  • sól
  • 1/2 łyżki oleju
Kapusta:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 60 g grzybów ( u mnie mrożone opieńki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 kostka grzybowa
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Do panierowania:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1. Do miseczki włożyć przyprawy i olej. Wymieszać z lekko rozbitym mięsem i odstawić do lodówki na godzinę.2. Kapustę z liściem i zielem angielskim ugotować w niewielkiej ilości wody.3. Mięso oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.4. Podlać mięso bulionem, przykryć i dusić do miękkości.5. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć 4 duże naleśniki. U mnie z tej porcji wyszło 6 dużych naleśników.6. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i usmażyć cebulę z rozmrożonymi grzybami. Mogą być suszone, wcześniej namoczone i ugotowane.7. Do usmażonych grzybów dodać mąkę i mieszając razem przesmażyć.8. Ugotowaną kapustę przełożyć do grzybów. Dodać kostkę grzybową rozpuszczoną w wodzie, doprawić majerankiem, pieprzem i solą.Wymieszać i chwilę razem dusić do połączenia smaków.9. Na środek naleśnika położyć łyżkę kapusty, na wierzch uduszone mięso i znowu kapustę. Złożyć w kopertę.10. Panierować każdy gotowy naleśnik w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.