Rolada świąteczna

Składniki

  • 1 solidna porcja szynki bez kości (ewentualnie schabu)
  • 150 gramów wędzonej szynki w plastrach
  • 150 g kiełbasy suchej
  • kilka plastrów sera żółtego salami
  • 1 mały słoiczek domowych pomidorów suszonych
  • sól, pieprz, papryka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. W Święta - po tygodniach przygotowań i wielkiej batalii kuchennej - lubię sobie odpocząć od pichcenia. A dzięki tej roladzie - doskonałej i na zimno i na ciepło - nie muszę za często zaglądać do kuchni, bo smakuje całej rodzince. :) Rozwiązanie idealne! Mięso myję, osuszam i rozbijam na cieniutko. Przyprawiam z obu stron. Na płacie układam wędlinę, a na niej - ser i pomidory suszone. Zwijam ciasno, doprawiam, owijam ciasno w folię aluminiową i chłodzę przez godzinę. Zapiekam roladę w piekarniku w 190 st. C. przez 70-80 minut. Niżej - na dolnej półce piekarnika - wkładam naczynie z wodą - mięso będzie delikatniejsze. Przez ostatnie 15 minut pieczemy z rozciętą folią, żeby wierzch nabrał koloru. :)