Żeberka w miodzie i pomarańczach

Składniki

  • 0,7 - 1 kg. żeberek
  • pomarańcza
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże zioła (rozmaryn, tymianek)
  • pieprz i sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Żeberka natrzeć solą i pieprzem i czosnkiem. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, resztę pokroić w plastry. Do soku z pomarańczy dodać miód, oliwę i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i natrzeć żeberka. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Ułożyć plastry pomarańcza i świeże zioła. Piec w temp.ok 180 stopni przez 60-80 minut, polewając czasami wytworzonym sosem. Pierwsze 40 min pod przykryciem, następnie do zarumienienia.Smacznego!