Roladki drobiowe

Składniki

  • 1 szt. podwójny filet z kurczaka
  • 2 szt. zupa francuska cebulowa
  • 250 ml. śmietany 30%
  • 1 szt. serek (bloczek )topiony z ziołami (średnio na 4 gotowe kawałki mięsa 1 serek)
  • olej do smażenia
  • pieprz mielony, natka pietruszki
  • Sos sojowo-grzybowy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filet przekrawamy w poprzek na długość, delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na każdym układamy po kawałku serka i zawijamy w zgrabne roladki, lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko dla uzyskania koloru). Podsmażone roladki zalewamy śmietanką, na patelni gdzie się smażyły lub przełożyć roladki do wyższego garnka. Wtedy śmietankę wlać na patelnię i przelać do roladek by zebrać smak. Zmniejszamy gaz i dotujemy na małym ogniu ok.15 minut mieszając od czasu do czasu. Pilnujemy aby sos nie wrzał. Po tym czasie roladki i sos gotowy.