Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kalafior nadziewany mięsem

Składniki

  • 0.5 kg mięso mielone, mieszane
  • 5 łyżek bułka tarta
  • 1 szt jajo
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz
  • 0.5 łyżeczki zioła prowansalskie
  • 1 szt. duży kalafior
  • 100 g ser gouda
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Z kalafiora wydrążyć głąb, tak by nie naruszyć konstrukcjikalafiora.Podgotować 10 min. Ostudzić.Surowe mięso mielone doprawić solą i pieprzem, ziołami. Dodać jajo, bułkę tartą. Faszerować dziurę po głąbie, wciskać mięso między przestrzenie poszczególnych różyczek. Można sobie pomóc drewnianą szpatułką, lub patyczkiem po lodach. Kalafior obłożyć serem gouda, zawinąć całego w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 30 min, w zależności od wielkości kalafiora. Pod koniec pieczenia odwinąć folię i pozwolić zapiec się serowi.