Żeberka z kulkami ziemniaczanymi i sałatką mango

95 min.
4 os.
950 kcal
8 zł / os.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 2 cebule czerwone
  • 1 czosnek
  • 2 limonki
  • 50 ml koncentratu pomidorowego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 50 ml miodu cynamon
  • chili - przyprawa
  • papryka słodka - przyprawa
  • pieprz
  • sól
  • 50 g masła
  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. W naczyniu wymieszaj ze sobą składniki marynaty - dwie szczypty soli, dwie szczypty pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, płaska łyżeczka chili i cynamonu, dwie łyżki miodu i sok z limonki. Połóż żeberka w naczyniu żaroodpornym i natrzyj przygotowaną marynatą. Część marynaty pozostaw do smarowania mięsa podczas pieczenia.

2. Piecz żeberka na raszkach (podłóż pod spód tackę na tłuszcz) w temperaturze 200 oC przez około 60 minut. Co ok. 15 minut smaruj pędzelkiem żeberka odłożoną marynatą

3. Na patelni na rozpuszczonym maśle (50g) i dużym ogniu zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj jabłko pokrojone w talarki, startą skórkę z pomarańczy i limonki, ocet balsamiczny, sos sojowy i powidła. Zmniejsz ogień, dopraw płaską łyżeczką papryki chili i słodkiej, szczyptą cynamonu, solą, pieprzem do smaku, na koniec dodaj pozostałą część miodu. Dodaj koncentrat pomidorowy, wyciśnij sok z limonki i pomarańczy. Po kilku minutach zdejmij z ognia i całość zblenduj, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

4. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz, dwie łyżki oleju, zetrzyj gałkę muszkatałową (szczyptę) i wymieszaj. Formuj małe kulki, obtocz gotowe w bułce tartej i smaż na rozgrzanym, głebokim oleju. Usmażone kulki ziemniaczane połóż na ręczniku papierowym żeby odsączyć je z tłuszczu. Żeberka podaj na desce lub talerzu, skropione limonką z sosem w miseczce. Obok kulki ziemniaczane, oraz sałatkę z roszponki i mango z czerwoną cebulką i pestkami słonecznika. Smacznego!