Najeżona jagodami

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń cytrynowy
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 6 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka spirytusu ( można pominąć)
  • 200 g masła
  • 200 g czarnych jagód
  • 150 g dżemu jagodowego
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Białka ubijamy z solą a następnie z cukrem na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka i na wolnych obrotach mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem. Jeżeli nie mamy termoobiegu temperaturę zwiększamy do 180*C.Proszek budyniowy mieszamy z mąką, wsypujemy do 1/2 szklanki mleka i mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. do gotującego się mleka dodajemy rozmieszany budyń i chwilę gotujemy ciągle mieszając.Z upieczonej rolady zeskrobać skórkę i zwinąć roladę. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Na koniec dodajemy sok z cytryny i alkohol.Rozwijamy roladę smarujemy dżemem, rozkładamy na całej roladzie krem ( zostawić 1 łyżkę) i posypujemy jagodami. Zwijamy i odstawiamy do lodówki.Zimną roladę smarujemy łyżką kremu i dekorujemy jagodami.