Tarteletki z musem czekoladowym i jagodami

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 200 g musu czekoladowego ( proszek )
  • 2/3 szk jagód
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania. Połączyć je a potem szybko zagnieść i zawinąć ciasto w folię spożywczą.Schować je do lodówki na godzinę.Mleko zmiksować z proszkiem na mus do zgęstnienia, przełożyć do rękawa cukierniczego, zakładając dekoracyjną końcówkę i schować mus do lodówki na dwie godziny. Foremki do tarteletek o średnicy 12 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na placki i wyłożyć nimi foremki a potem nakłuć ciasto widelcem.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić. Potem spody napełnić musem i posypać jagodami a na koniec udekorować dowolną miętą ( u mnie cytrynową ).