Tarta z masą marcepanową i jagodam

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g masy marcepanowej
  • 250 g śmietany 18%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jagód
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Masło posiekać z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto lub wykleić nim wcześniej wysmarowaną masłem formę. Ponakłuwać widelcem, wykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć np. grochem. Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarniku przez 10 minut, następnie zdjąć papier i dopiec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika do przestudzenia. Masę marcepanową pokroić na kawałki i lekko ogrzać. Następnie przełożyć do miski i zmiksować razem z pozostałymi składnikami tak, by nie było grudek. Na kruche ciasto wysypać jagody, zalać masą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C, piec przez ok. 40 minut. Udekorować jagodami i miętą.