Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami

Składniki

  • 450 g filet z dorsza atlantyckiego
  • 3 łyżki serek mascarpone
  • 1.5 szkl. truskawki
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ocet balsamiczny
  • 2 łyżki cukier
  • 1 szczypta pieprz cytrynowy
  • 1 szczypta sól ziołowa
  • 1 łyżka wiórki masła
  • 2 szt. jajka
  • 0.5 szklanki mąka
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 1 szczypta sól
  • 3 łyżeczki granat-ziarna
  • 2 garstki świeża mięta
  • 2 szt. brykiety mrożonego szpinaku
  • 6 szt. truskawki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta. W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :)