Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 /2 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 200 g twarogu
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka suszonej melisy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta cynamonu
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, masło i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miską.Truskawki umyć osuszyć i pokroić na mniejsze cząstki. Twaróg rozkruszyć dodać do truskawek. Wsypać cukier i melisę. Całość wymieszać. Ja z farszu robię kulki wielkości orzecha.Ciasto cienko rozwałkować, rozłożyć kulki i zlepić pierogi. Pierogi gotuję 2 - 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.Połowę truskawek przeznaczonych na sos rozgnieść w rondlu, dodać cukier wino i cynamon. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia, dodać resztę truskawek, małe w całości, duże przekrojone i chwilę razem pogotować. Pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.