Drożdżówki z truskawkami

Składniki

  • 450 g mąka pszenna
  • 70 g masło
  • 200 ml mleko
  • 35 g drożdże
  • 1 opak. cukier waniliowy
  • 2 SZT. żółtka
  • 1 szt. jajko
  • 400 g truskawki
  • 100 g cukier
  • 1 szczypta sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Drożdże, łyżka cukru i 2 łyżki mleka wymieszać i zostawić na 10 minut. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do ciepłego mleka włożyć pokrojone masło. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, drożdże, mleko z masłem, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 9 części. Z każdej uformować owalny placek. Na środku położyć pokrojone w ćwiartki truskawki, boki naciąć nożem i przełożyć jeden przez drugi.Ułożyć drożdżówki na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i niech chwilę podrosną.Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 25 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.