Warzywniaki

Składniki

  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 150 g ciepłej wody
  • 100 g letniego mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 młodego ogórka zielonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, prze dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn. . Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, najlepiej przy pomocy wagi kuchennej. Z każdej zrobić okrągłą bułeczkę, a następnie spłaszczyć ją w dłoniach na placek i umieścić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstępy między plackami powinny być spore- bułeczki mocno urosną. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać do cebuli, wymieszać. Przyprawić do smaku. Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem i przy pomocy okrągłej szklanki, której dno oprószyć w mące zrobić wgłębienia. W te wgłębienia nałożyć nadzienie. Warzywniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać na ciepło. Smacznego!