Roladki wiosenne z rzodkiewką

Składniki

  • schab b/k - 500 g
  • rzodkiewka -2szt
  • ogórek zielony -1 szt
  • szczypiorek do dekoracji
  • liście sałaty - 4 szt
  • jajko -1 szt
  • mąka
  • bułka tarta do panierki
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Schab podzielić na 4 porcje, rozbić mięso tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Rzodkiewki, sałatę i szczypiorek opłukać, osączyć. Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Rzodkiewki pokroić w cienkie plastry. Na plastrze mięsa układać liść sałaty, plastry rzodkiewek, szczypior i słupek ogórka. Mięso zwijamy z warzywami w rulon, roladki obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce.  Smażymy roladki w głębokim tłuszczu kilka minut na wolnym ogniu. Układać roladki na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty. Udekorować rzodkiewkami.