Quiche wiosenny z rzodkiewką

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 16 dag margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 30 dag chudej wędliny drobiowej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 puszka zielonego groszku
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 dag żółtego sera
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Margarynę pokroić w kostkę dodać do niej przesianą mąkę, sól, jajka i 3 łyżki wody, zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Papryki i wędlinę pokroić w większą kostkę, a cebule w piórka na patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim cebule, papryki oraz wędlinę dodać tymianek i odsączony z zalewy groszek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wystudzić. Okrągłą formę około 25 cm średnicy wysmarować tłuszczem, schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy w kilku miejscach nakłuć widelcem. Do przygotowanej formy przełożyć całe nadzienie i zalać ubitymi jajkami razem ze śmietaną i szczyptą soli po wierzchu posypać startym żółtym serem. Piec w 180st około 45 minut po upieczeniu podawać gorące posypane plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem.