Sernikowe mango migdalenie

Składniki

  • 200g migdałów w słupki
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 125g palmy
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 olejek waniliowy
  • 2 sztuki mango (około 1 szklanki mango)
  • 1 czekolada
  • orzeszki
  • czekoladowe kule
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Migdały delikatnie podprażamy na suchej patelni i przekładamy do miski. Na patelni rozpuszczamy cukier. Dodajemy migdały, obtaczamy w karmelu a następnie miksujemy, ale niezbyt drobno. Gotowa masę przekładamy na wyłożoną folią aluminiową tortownicę o średnicy 24cm. Mango obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Palmę ucieramy z cukrem na puch. Nadal ucierając, dodajemy żółtka, zmiksowane mango i po trochu sera. Wsypujemy budyń i dodajemy ubitą z białek pianę. Delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 50-60-minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy sernik, dekorujemy orzeszkami i czekoladowymi kulami.