Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Dorsz pieczony z bananami

Składniki

  • sól
  • pieprz
  • 500 g dorsz (filet)
  • 0.25 łyżeczki tymianek
  • 0.25 łyżeczki koperek
  • 1 szt. banan
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy
  • 1.5 łyżki woda
  • 1.5 łyżki oliwa
  • 1 łyżeczka cukier
  • 0.25 łyżeczki estragon
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Banana obieramy i kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy, cukier, oliwę i wodę. Następnie dodajemy banana i mieszamy. Cały sos pomidorowy powinien pokryć plasterki banana.Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy go solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami: estragonem, koperkiem i tymiankiem. Na rybę wykładamy przygotowanego banana. Całość odstawiamy do lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie pieczemy go 30 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego :)