1. Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję ulubionego dodatku (bita śmietana, lody, krem). Dekorujemy ulubionymi owocami.Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego ;).
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.