Dyniowe roladki schabowe w pomidorach

Składniki

  • 4 plastry schab
  • 400 g dynia Hokkaido
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 gałązki tymianek
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 łyżki śmietana 30%
  • 1 szczypta cukier
  • 1 szczypta sól
  • 4 szt. pomidory
  • 1 szczypta pieprz czarny
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cząstki dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać rozgnieciony czosnek i tymianek. Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy jednak uważać, żeby nie spalić czosnku.Do dyni dodać przyprawy z przysmażonym czosnkiem i zmiksować na gładkie puree. Powinno być bardzo gęste.Plastry mięsa rozbić tak jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć puree z dyni i dokładnie zwinąć roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą, inaczej nam się rozpadną. Obsmażyć na rumiano.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na cząstki i wrzucić na patelnie razem z wcześniej podsmażonym czosnkiem. Smażyć, aż większość soku odparuje i pomidory będą gęste. Przyprawić i wlać kremówkę. Do sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego :)