Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Jabłka w cieście maślankowym

Składniki

  • 2 szt. średnie jabłka
  • 100 ml maślanka
  • 100 g mąka pszenna
  • 1 szt. jajko
  • 2 łyżki cukier
  • 0.25 łyżeczki cynamon
  • 1 słoik dżem Łowicz truskawkowy
  • 6 łyżek olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukier puder do oprószenia
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Maślankę, mąkę, jajka, cukier i cynamon miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.Z jabłek wycinamy ogryzki przy pomocy wąskiego nożyka, tak aby powstała dziura na wylot. Następnie jabłka obieramy i kroimy w niezbyt grube (ok. 4 – 5 mm), okrągłe plasterki, każdy z dziurką po środku.Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, aby plasterki jabłek mogły się w nim zanurzyć mniej więcej do połowy. Jabłka maczamy w cieście i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Oprószamy cukrem pudrem i w miejscu każdej dziurki wykładamy 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego.