Tarta z warzywami na kruchym spodzie

Składniki

  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołow
  • 300g piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • mała cukinia
  • kawałek pora
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 400 ml serka śmietankowego naturalnego
  • 60 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1.Ciasto:z mąki,masła,jajka,żółtka,gałki muszkatołowej i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. 2.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką. Ułożyć je w okrągłej formie ( średnica 24cm.) Dno ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia. 3.Nadzienie: pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę.Z cukinii wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki.Pomidorki przekroić na pół. 4.Sos jajeczno- serowy: Mleko,serek roztrzepać z 3 jajkami, doprawić solą, pieprzem,papryką. Na koniec dodać,szczypiorek starty ser i wymieszać 5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z kurczak, zalać sosem. 6. Na wierzch lekko wcisnąć odwrócone do góry pomidorki. 7. Piec w nagrzanym do 175 st.C piekarniku i przez około 50 minut.