Kolorowy sernik wytrawny

Składniki

  • żelatyna 1 łyżeczka
  • 3 szt. pomidor
  • 6 szt. szpinak mrożony brykiet
  • 175 g buraki
  • 250 g twaróg zmielony
  • 2 łyżki maślanka
  • 100 g masło
  • 6 kropli sok z cytryny
  • 0.25 łyżeczki cynamon mielony
  • 5 łyżeczek woda zimna
  • 0.25 łyżeczki pieprz czarny mielony
  • 0.25 łyżeczki cukier
  • 1 ząbek czosnek
  • 50 g krakersy
  • 1 szczypta cukier wanilinowy
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pomidory usmażyć na 25 g masła, doprawić cukrami, pieprzem, ostudzić, przetrzeć przez sito. Szpinak usmażyć na 25 g masła z dodatkiem ząbka czosnku. Zmiksować. Krakersy zmiksować na miał i połączyć z 50 grami stopionego masła. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia, potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ugotowane buraczki zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem do smaku. Połowę żelatyny zmiksować z pomidorami, a drugą część z buraczkami. Na dno szklanek przelać pomidory i odłożyć na ok. 30 min. do lodówki. Następnie ułożyć warstwę krakersów i sera połączonego z maślanką, pieprzem i sokiem z cytryny. Kolejną warstwę stanowi zmiksowany szpinak. Na wierzch przełożyć zmiksowane z dodatkiem żelatyny buraczki. Całość udekorować kiełkami rzodkiewki. Sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.SMACZNEGO!