Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryżem

Składniki

  • 0.5 szklanki ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg pomidorów
  • 1 szt cebula
  • 4 cm wypestkowanej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 0.5 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 szczypty do smaku sól i czarny pieprz
  • 1 szt marchewka
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (165ml)
  • 1 szt posiekana natka pietruszki lub kolendry do podania
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ryż zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonine całą wodę. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę na plasterki, a papryczkę chili i czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu przez 5-8 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki, a potem wrzuć do garnka z warzywami, dodaj cukier i szczyptę soli i duś pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wlej bulion i 100 mililitrów mleka kokosowego i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z łyżeczką mleka kokosowego, łyżką ryżu i natką pietruszki lub kolendry. :)