Kujawskie ruchanki

90 minut
2 os.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 120 ml mleka 3,2%
  • pół opakowania świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • 40 g namoczonych grzybów
  • 150 ml śmietany kwaśnej 18%
  • pół posiekanego pęczka koperku
  • 600 ml oleju rzepakowego
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mleko połączyć z cukrem i drożdżami. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli. Odstawić na minimum godzinę.

2. Ciasto powinno być dosyć płynne. Grzyby namoczyć we wrzątku. Gdy zmiękną, dodać je do ciasta i wymieszać całość.

3. Olej rozgrzać w garnku do 170 stopni. Ciasto powoli nakładać łyżką wprost do gorącego tłuszczu. Smażyć do momentu, aż urosną i zrobią się apetycznie rumiane.

4. Ruchanki podawać ze śmietaną zmieszaną z koperkiem.