Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Hylyng z cebulą

190 minut
2 os.

Składniki

  • 200 g solonych śledzi
  • 1 l mleka
  • 200 g mąki żytniej razowej lub mąki orkiszowej razowej
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej,
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz mielony
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Śledzia obmyć zimną wodą, następnie namoczyć w mleku na 2 godziny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec, aż zrobi się rumiany.

2. Po tym czasie wyjąć, osuszyć na ręczniku papierowym, dokładnie obtoczyć w mące i ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

3. W tym czasie na rozgrzanym oleju poddusić na patelni cebulę, dodając ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gdy zeszkli się i zmięknie, dodać natkę pietruszki.

4. Na koniec doprawić cebulę do smaku pieprzem i solą. Upieczone śledzie podawać ułożone na cebuli.