Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

80 min.
4 os.
495 kcal/os.
ok 2.40 zł/os.

Składniki

  • łopatka wieprzowa zmielona w Delikatesach Centrum - 600 g
  • makaron penne lub świderki - 300 g
  • kapusta młoda - 1/2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • pomidor - 2 szt.
  • oliwki - 1 słoik
  • młoda marchewka - 2 szt.
  • koperek - 1 pęczek
  • mleko - 50 ml
  • jajko - 2 szt.
  • ser mozzarella - 200 g
  • śmietanka 36% - 150 ml
  • ostra papryka - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • olej - 3 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

2. Kapustę opłucz, zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb i pokrój w paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.

3. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę, pokrojoną kapustę, marchewkę oraz pomidora i duś razem pod przykryciem około 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Na końcu dodaj oliwki i posiekany koperek i wymieszaj.

4. Mleko, jajka i śmietankę wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia włóż połowę makaronu, następnie połowę mięsa z warzywami. Zalej połową zalewy z mleka, jajek i śmietany i posyp połową startego sera. Następnie ułóż tak samo kolejną warstwę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz około 10 minut. Zapiekankę pokrój na kwadraty. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Marchew młoda

1 pęczek

Ser Zottarella

125 g, różne rodzaje

Oliwki drylowane Figaro

358 g, różne rodzaje

Napój Dr Witt

1 l, multiwitamina, czarna porzeczka

Łopatka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy