Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kotleciki mielone z gorgonzolą

45 min.
4 os.
530 kcal/ os.
ok.4.50 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ziemniaki

1 kg

Ser gorgonzola

100 g, dolce, pleśniowy, Temar

Bułka tarta Panko

200 g, panierka typu japońskiego, Delta-Mar

Kasza gryczana

4x100 g, Janex

Olej Niezbędny

1 l, rzepakowy

Sok Hortex

1 l, pomarańcza, 100 %, karton, PET, Hortex

Łopatka wieprzowa bez kości

Łopatka wieprzowa bez kości

Składniki

  • łopatka wieprzowa bez kości - 500 g (zmielona w Delikatesach Centrum)
  • ziemniaki - 800 g
  • kasza gryczana - 100 g
  • ser gorgonzola - 80 g
  • bułka tarta - 1/2 szkl.
  • olej - 8 łyżek
  • cebula - 2 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • burak czerwony ugotowany - 2 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso mielone włóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Jedną cebulę i czosnek drobno posiekaj i delikatnie przesmaż na 2 łyżkach oleju. Ostudź i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj.

2. Następnie dodaj do mięsa ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokruszony ser gorgonzola, jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.

3. Z mięsa uformuj płaskie kotlety, obtocz je w panierce i usmaż na rozgrzanym oleju.

4. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jedną cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach buraki. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Smaż wszystko przez chwilę. Kotleciki podawaj ułożone na talerzu obok ziemniaków posypanych koperkiem. Buraczki podaj w osobnej miseczce. Smacznego!

Podobne przepisy