Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schab w sosie koperkowym z plackami z makaronu

50 min.
4
500 kcal/os
ok 6.40 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Czosnek polski

1 szt.

Przyprawa Knorr

5-20 g, wybrane rodzaje

Śmietana Primo

180 g, różne rodzaje

Makaron Czaniecki

250 g, różne rodzaje

Napój Volcano

2 l, różne rodzaje

Schab wieprzowy bez kości

1 kg
*Promocją objęte są przyprawy Knorr:
pieprz czarny 16g, ziele angielskie 15g, majeranek 8g, liść laurowy 5g, papryka słodka 20g, cynamon 15g, pieprz czarny ziarnisty 16g, papryka ostra 20g, oregano 10g.

Składniki

  • schab wieprzowy mielony w DC - 800 g
  • jajko - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • makaron Czaniecki nitki - 1/2 opak.
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • olej - 100 ml
  • bulion z kostki - 150 ml
  • śmietanka 36% - 100 ml
  • posiekany koperek - 4 łyżki
  • ziele angielskie - 3 szt.
  • liść laurowy - 2 szt.
  • mix sałat - 1 opak.
  • pomidorki koktajlowe - 10 szt.
  • truskawki - 10 szt.
  • mix sos do sałatek - 1 opak.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Męso umyj i osusz. Pokrój na plastry grubości 1-1,5 cm. Lekko rozbij. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim kotlety z obu stron. Następnie zalej je bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, drobno posiekany czosnek i gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj śmietankę, zagotuj wszystko razem na wolnym ogniu. Na koniec dodaj do sosu koperek.

3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź. Dopilnuj, żeby się nie posklejał. Wymieszaj z jajkiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z masy placuszki i smaż je z obu stron do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.

4. Pomidorki i truskawki umyj i przekrój na połówki. Wymieszaj z mixem sałat. Zalej sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Pulpeciki układaj obok placuszków makaronowych polanym sosem. Obok ułóż sałatkę. Smacznego!

Podobne przepisy