Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Szaszłyki wieprzowe z grilla

50 min.
4 os.
500 kcal/os.
ok 5.70 zł/os

Przyrządzisz dzięki produktom

Łopatka wieprzowa bez kości

1kg

Czosnek młody

1szt.

Śmietana Mleczna Zagroda

330g, 12%

Kukurydza konserwowa Pudliszki

400g

Przyprawa Knorr

10-23g, wybrane rodzaje*

Napój Nappi

2l, różne rodzaje
*Promocją objęte są przyprawy Knorr:
grill 23g, grill karkówka 23g, grill kurczak 23g, grill pikantny 23g, curry 20g, złoty kurczak 23g, do kurczaka 23g, do karkówki 23g, do wieprzowiny 23g, do mięsa mielonego 23g, gyros 23g, kurczak prowansalski 23g, kurczak pikantny 23g, do gulaszu 23g, do żeberek 23g, do ziemniaków 23g, do indyka 23g, do ryb 23g, do wołowiny 23g, do zapiekanki z makaronem 23g, do skrzydełek 23g, do mięsa 23g, zioła prowansalskie 10g, mieszanka włoska 13,5g, mieszanka polska 13,5g, mieszanka bałkańska 13,5g, mieszanka grecka 13,5g, mieszanka węgierska 13,5g.

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 600 g
  • czerwona papryka - 2 szt.
  • cukinia - 0,5 szt.
  • plastry ananasa z puszki - 5 szt.
  • mała czerwona cebula - 2 szt.
  • przyprawa do grilla – 1 łyżka
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 4 szt.
  • łodyga selera naciowego - 2 szt.
  • puszka kukurydzy - 1 szt.
  • pokrojony gruby szczypior - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • posiekana natka - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, pokrój w dość dużą kostkę. Obsyp solą i pieprzem oraz przyprawą do grilla.

2. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w dużą, ok. 2-centymetrową kostkę. Cebulę obierz i pokrój w krążki, plastry ananasa potnij w kostkę, cukinię umyj i pokrój w półksiężyce lub krążki.

3. Kawałki mięsa nadziewaj na patyczki szaszłykowe na przemian z papryką, cebulą, ananasem i cukinią. Grilluj ok. 20 minut, co pewien czas obracając szaszłyki, aby upiekły się z każdej strony.

4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, połącz z odcedzoną z zalewy kukurydzą i pokrojonym w plasterki selerem naciowym. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Polej sałatkę sosem i posyp pokrojonym szczypiorem. Szaszłyki podawaj ułożone obok sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy