Szaszłyki wieprzowe z grilla

50 min.
4 os.
500 kcal/os.
ok 5.70 zł/os

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 600 g
  • czerwona papryka - 2 szt.
  • cukinia - 0,5 szt.
  • plastry ananasa z puszki - 5 szt.
  • mała czerwona cebula - 2 szt.
  • przyprawa do grilla – 1 łyżka
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 4 szt.
  • łodyga selera naciowego - 2 szt.
  • puszka kukurydzy - 1 szt.
  • pokrojony gruby szczypior - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • posiekana natka - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, pokrój w dość dużą kostkę. Obsyp solą i pieprzem oraz przyprawą do grilla.

2. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w dużą, ok. 2-centymetrową kostkę. Cebulę obierz i pokrój w krążki, plastry ananasa potnij w kostkę, cukinię umyj i pokrój w półksiężyce lub krążki.

3. Kawałki mięsa nadziewaj na patyczki szaszłykowe na przemian z papryką, cebulą, ananasem i cukinią. Grilluj ok. 20 minut, co pewien czas obracając szaszłyki, aby upiekły się z każdej strony.

4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, połącz z odcedzoną z zalewy kukurydzą i pokrojonym w plasterki selerem naciowym. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Polej sałatkę sosem i posyp pokrojonym szczypiorem. Szaszłyki podawaj ułożone obok sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy