Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Grillowana łopatka z sosem barbecue

40 min.
4 os.
480 kcal/os.
ok 3.80 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula żółta

1kg

Miód lipowy Baśniowa Pasieka

400g

Musztarda Prymat

180-185g, sarepska, delikatesowa, rosyjska

Napój Tymbark Owoce Świata

1l, różne rodzaje

Łopatka wieprzowa bez kości

1kg

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 800 g
  • cebula - 2 szt.
  • masło - 3 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • ketchup - 3 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • ocet winny biały - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżka
  • papryka czerwona mielona - 0,5 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • ulubione pieczywo - 4 kromki
  • starty ser żółty - 150 g
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Podziel na porcje.

2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła. Wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, ketchupem, sosem sojowym, miodem, octem winnym i musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.

3. W 1/3 sosu obtocz mięso. Grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 20 minut, co jakiś czas obracając mięso i smarując je sosem.

4. 2 łyżki masła wymieszaj z 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmaruj masłem, posyp startym serem. Grilluj, aż ser się rozpuści. Podgrzej pozostały sos. Kawałki mięsa podawaj polane ciepłym sosem z pieczywem czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy