Grillowane ćwiartki z cytryną i tymiankiem

60 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 3.50 zł/os.

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • posiekany świeży tymianek - 1 łyżka
  • oliwa - 6 łyżek
  • makaron (ulubiony) – 100 g
  • cukinia średnia - 1 szt.
  • papryka czerwona lub żółta - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 150 g
  • ser typu feta - 150 g
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem.

2. W misce wymieszaj sok z cytryny z drobno startą skórką, posiekanym tymiankiem, drobno posiekanym czosnkiem oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Kurczaka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw.

3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinię pokrój w plastry lub półplastry, paprykę w paski, pomidorki zostaw w całości. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Grilluj warzywa na tacce do grilla. Następnie ostudzony makaron i warzywa delikatnie wymieszaj z serem typu feta pokrojonym w kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

4. Ćwiartki z kurczaka grilluj po kilkanaście minut z każdej strony. Podawaj na talerzu obok sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy