Szaszłyki z łopatki z sałatką

55 min.
4 os.
490 kcal
5,20 zł/os.

Składniki

  • łopatka wieprzowa bez kości - 600 g
  • pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte) - 25 szt. czosnek - 2 ząbki rozmaryn - 1 łyżeczka tymianek - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki
  • młoda kapusta - 1/4 główki kasza gryczana - 200 g majonez - 2 łyżki
  • posiekany koperek - 2 łyżki posiekany szczypiorek - 2 łyżki sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • patyczki do grilla namoczone w zimnej wodzie - 1 opak.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbij delikatnie tłuczkiem. Pokrój wzdłuż w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Olej wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Obtocz w marynacie każdy kawałek mięsa i odstaw na około pół godziny.

2. Młodą kapustę posiekaj. 10 pomidorków koktajlowych umyj i poprzekrajaj na pół. Całość delikatnie wymieszaj z majonezem, koperkiem i szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Pozostałe pomidorki koktajlowe umyj. Paski mięsa nadziewaj na patyczki grillowe na przemian z pomidorkami, tak by każdy pomidor był otoczony mięsem.

4. Kaszę gryczaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Szaszłyki grilluj na dobrze rozgrzanym grillu około 30 minut, co jakiś czas je obracając, aby dobrze się upiekły. Szaszłyki podawaj na talerzu obok sałatki oraz kaszy gryczanej. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidorki cherry

250 g

Kasza gryczana

4x100 g, Janex

Olej Oleo

0,9 l, ZT Kruszwica

Napój Pepsi, Mirinda, 7Up, Mountain Dew

1 l, różne rodzaje, Frito-Lay

Łopatka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy