Grillowane burgery z sałatką i pieczywem

45 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 6.80 zł/os.

Składniki

  • szynka wieprzowa zmielona w Delikatesach Centrum – 600 g
  • czerwona cebula – 2 szt.
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • posiekana natka
  • pietruszki - 3 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • pieczarki - 100 g
  • ogórek - 1 szt.
  • rzodkiewki - 1 pęczek
  • arbuz - 1/2 szt.
  • posiekane orzechy włoskie - 2 łyżki
  • posiekana melisa - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • pesto - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem, startymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj płaskie, okrągłe burgery. Odstaw.

3. Miąższ arbuza pokrój w kostkę lub wydrąż z niego kulki małą łyżeczką. Rzodkiewki i ogórka umyj i pokrój w plastry lub półplastry. Orzechy posiekaj i dodaj do sałatki. Składniki delikatnie wymieszaj. Z oleju, miodu, soku z cytryny, pesto i melisy przygotuj sos. Zalej nim sałatkę.

4. Burgery grilluj z każdej strony ok. 10 minut. Pieczywo grilluj ok. 2 minuty z każdej strony. Burgery podawaj ułożone na talerzu obok pieczywa i sałatki. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Czosnek młody

1 szt.

Pesto Barilla

190-200g, z bazylią, z pomidorami, Barilla

Bułka tarta

400g, Krawpak

Napój Tymbark

2l, różne rodzaje, MWS

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy