Forszmak lubelski z pieczywem

80 min.
4 os.
530 kcal/os.
ok 3.40 zł/os.

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 400 g
  • kiełbasa - 200 g
  • ogórek kiszony - 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • pieczarki - 150 g
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie - 4 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • bulion z kostki - 2 szkl.
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki
  • pieczywo - 4 porcje
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, pokrój w plastry, a następnie w podłużne paski. Obsmaż na gorącym oleju z każdej strony. Przełóż do wysokiego rondla.

2. Cebulę pokrój w piórka, kiełbasę w plastry i podsmaż razem na patelni. Dodaj do mięsa, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Duś pod przykryciem ok. 40 minut.

3. Paprykę pokrój w paski, pieczarki na ćwiartki, ogórki kiszone w plasterki, czosnek drobno posiekaj. Dodaj wszystko do gotującego się mięsa i gotuj razem ok. 15 minut.

4. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj razem ok. 5 minut. Podawaj z ulubionym pieczywem. Danie podawaj w głębokim talerzu lub miseczkach. Udekoruj natką pietruszki. Obok na talerzu ułóż pieczywo. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Pieczarki

1 kg

Przyprawa Kamis

6-20 g, liść laurowy, papryka słodka, ziele angielskie, McCormick

Kiełbasa podwawelska

Morliny

Koncentrat pomidorowy

180 g, 30 %, Jamar

Ogórki Krakus

500-870 g, różne rodzaje, Agros-Nova

Napój Hoop

2 l, różne rodzaje, Hoop

Łopatka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy