Meksykańskie ciasto czekoladowe

45
8

Składniki

  • 400 g masła
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 350 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 200 ml śmietany
  • kakao
  • szczypta soli
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać pokruszoną czekoladę i roztopić, cały czas mieszając. Odstawić z ognia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dołożyć do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, paprykę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek obsypanych kakao. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.