Penne z ragu bianco z rozmarynem

35
4

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kawałek selera naciowego
  • 1/2 marchewki
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • 400 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g sera Pecorino Romano lub parmezanu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Czosnek, cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć składniki do miski, dołożyć skórkę z cytryny i rozmaryn. Dodać trochę soli i dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać składniki z miski. Następnie dołożyć mięso. Gdy się podsmaży, dolać wino. Kiedy odparuje, dolać śmietanę i dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać starty ser, doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przełożyć makaron na patelnię i dolać trochę wody pozostałej po gotowania makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć pastę na talerze. Posypać siekaną natką pietruszki.